Τάγγιση
ονομάζεται το φαινόμενο της οξείδωσης των λιπών και των ελαίων από το οξυγόνο
της ατμόσφαιρας. Ο μηχανισμός της οξείδωσης
περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του λιπαρού συστατικού και την δημιουργία
ελευθέρων ριζών, συνεχίζει με αλυσιδωτές αντιδράσεις, που καταλήγουν στο
σχηματισμό υπεροξειδίων, λιπαρών οξέων και αλδεϋδών ή κετονών.
1.
Η θερμοκρασία: Όσο
αυξάνει η θερμοκρασία, αυξάνει η ταχύτητα της αντίδρασης της οξείδωσης (που
γίνεται μέσω ελευθέρων ριζών). Η
αποθήκευση των προϊόντων σε δροσερά μέρη μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει
την οξείδωση.
2.
Το φως και οι ακτινοβολίες: βοηθούν μαζί με το οξυγόνο στο
σχηματισμό ελευθέρων ριζών που προκαλούν την οξείδωση (τάγγιση). Η συσκευασία των προϊόντων σε
αδιαφανείς ή σκοτεινόχρωμους περιέκτες και η προσθήκη μικρής ποσότητας
αντηλιακών φίλτρων, είτε στον περιέκτη είτε στο προϊόν μπορούν να προστατέψουν
από την οξείδωση.
3.
Οξυγόνο: δρα
ως οξειδωτικό, αποτελεί την κύρια αιτία
οξείδωσης. Προϊόντα που περιέχουν λίπη ή έλαια πρέπει να διατηρούνται
κλεισμένα αεροστεγώς ή να γεμίζεται το υπερκείμενο κενό του περιέκτη με αδρανές
αέριο, π.χ. Ν2.
4.
Υπεροξείδια: Σχηματίζουν
ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την οξείδωση. Τα λίπη και τα λάδια που
χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες να είναι πρόσφατης παραγωγής για να μην
περιέχουν υπεροξείδια.
5.
Ιόντα Fe, Cu, Μη: καταλύουν
την τάγγιση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται απιονισμένο
νερό (απαλλαγμένο από ιόντα μετάλλων) στην παρασκευή καλλυντικών. Οι
εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή
καλλυντικών προϊόντων πρέπει είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα,
επειδή τα ιόντα αυτού δεν καταλύουν την τάγγιση των λιπαρών υλών.
6.
Υγρασία:
Προκαλεί υδρόλυση των λιπών και των ελαίων σε λιπαρά οξέα. Η αποθήκευση πρέπει
να γίνεται σε ξηρό περιβάλλον.
7.
Ισχυρά
οξέα ή ισχυρές βάσεις: Προκαλούν υδρόλυση των λιπών και των
ελαίων σε λιπαρά οξέα. Αποφεύγεται ή χρήση τους σε καλλυντικά που περιέχουν
λιπαρές ουσίες.
8.
Βακτήρια:
Τα βακτηριακά ένζυμα προκαλούν υδρόλυση των λιπών και των ελαίων σε λιπαρά
οξέα. Τα συντηρητικά που προστίθενται πρέπει να είναι ικανά να αποτρέψουν την
ανάπτυξή των βακτηρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.