Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ριζική αποτρίχωση με θερμόλυση

Η μέθοδος της θερμόλυσης χρησιμοποιείται  για την οριστική  απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και γίνεται με εναλλασσόμενο ρεύμα.

Για την εφαρμογή της θερμόλυσης χρησιμοποιείται μηχάνημα που αποδίδει εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ εξόδου συνήθως 0-8Watts σε συχνότητα 13.56 MHz.
Το μηχάνημα απολήγει σε ένα ηλεκτρόδιο, στο οποίο προσαρμόζεται η βελόνα, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη δεύτερου ηλεκτροδίου, επειδή το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο.
Αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, εισάγεται η βελόνα στο θύλακα της τρίχας και διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα για μερικά δευτερόλεπτα.
Κατά τη διοχέτευση του ρεύματος έχουμε μια σειρά φαινομένων:
  • Στην άκρη της βελόνας σχηματίζεται ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
  • Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο διεγείρει τα ηλεκτρικά φορτία που υπάρχουν στα κύτταρα και στο μεσοκυττάριο υγρό, με αποτέλεσμα η επηρεαζόμενη περιοχή να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς δόνησης.
  • Η συνεχής δόνηση προκαλεί αύξηση της τριβής και έκλυση ενέργειας με τη μορφή θερμότητας.
  • Η θερμότητα αυτή προκαλεί καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας καθώς μετουσιώνονται οι πρωτεΐνες τους. Η μετουσίωση αυτή είναι μη αναστρέψιμη, καθώς μεταβάλλεται η δευτεροταγής, τριτοταγής και τεταρτοταγής δομή των πρωτεϊνών.
  • Η θερμότητα είναι μεγαλύτερη στο κάτω τμήμα του θύλακα, γιατί εκεί υπάρχει περισσότερο νερό, πλούσιο σε ιόντα, το οποίο καθώς θερμαίνεται αυξάνει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία των ιστών μέσα στους οποίους βρίσκεται ή περιβάλει.
  • Η θερμότητα στη συνέχεια, μεταφέρεται από τα κατώτερα τμήματα του θύλακα προς την επιφάνεια του δέρματος σε σχήμα δακρύου. Έτσι το βαθύτερο τμήμα του θύλακα δέχεται πρώτο την παραγόμενη θερμότητα, η οποία δρα εκεί και για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Αν η ένταση του ρεύματος είναι πολύ μεγάλη, ή ο χρόνος διοχέτευσης του ρεύματος είναι μεγάλος το υγρό των ιστών μπορεί να υποστεί βρασμό, με αποτέλεσμα την παραγωγή ατμού, ο οποίος, βγαίνοντας από το θύλακα, προκαλεί έγκαυμα στα ανώτερα τμήματα του.
  • Η βελόνα μετά από πολλές εφαρμογές θερμαίνεται ελαφρά λόγω της αναγωγής της θερμότητας από τους ιστούς που την περιβάλλουν, και όχι λόγω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου το οποίο σχηματίζεται έξω από αυτή.


Η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσία του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, γι΄αυτό χρόνος διοχέτευσης του ρεύματος είναι πολύ μικρός, και ο πόνος λιγότερο αισθητός.
Στη θερμόλυση για να δράσει το ρεύμα στα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας, απαιτείται πολύ μεγάλη ακρίβεια. Το άκρο της βελόνας θα πρέπει να συμπίπτει ακριβώς με τη βάση του βολβού στον τριχικό θύλακα. Έτσι, η μέθοδος αυτή έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε κυρτούς θύλακες ή στους θύλακες με αλλοιωμένο σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.